Bemis aloittaa yt:n Valkeakoskella

13.11.2017

Uhan alla 35 työpaikkaa, josta TEAMin jäseniä 25.

Pakkausmateriaaleja pääasiassa elintarviketeollisuudelle valmistava Bemis Valkeakoski Oy aloittaa yt-menettelyn ensi viikon maanantaina 20.11.

-  Uhan alla on 35 työpaikkaa, näistä 25 teamilaisia työntekijöitä, seitsemän toimihenkilöitä ja kolme ylempää  toimihenkilöä, kertoo pääluottamusmies Hannu Järvinen.

Bemis on varsin iso yritys, sen palkkalistoilla on n. 185 työntekijää ja yli 90 toimihenkilöä.

Yt:n perusteet tuntuvat aika yleisiltä. Yt-kutsussa on mainittu kustannusrakenteen keventäminen ja parempi kilpailukyky.

Pääluottamusmiestä yt harmittaa:

- Ei tämä jättiyllätys ollut, koska tilauskannassa on jonkinlaista ongelmaa. Mutta määrä on yllätys. Se on raju tilanteeseen nähden.

- Näen tilanteen niin, että jos aikovat tuotantoa pyörittää tuollaisten vähennysten jälkeen, niin ei onnistu. Muutenkin ihmettelen, että ihan hiljattain ovat lisänneet määräaikaisuuksia. Viimekin viikolla heitä otettiin kolme. Minusta tuntuu, että yt:n suurin syy on ahneus, Hannu Järvinen miettii.

Bemiksen lähihistoriassa on vain yksi merkittävä yt-menettely. Se on syksyltä 2011. Tuolloin uhkana oli täsmälleen sama vähennysmäärä, 35 henkilöä, joista 20 oli työntekijöitä. Yt:n lopputulema oli, että 18 työntekijää, 10 toimihenkilö ja yksi ylempi vähennettiin.

Laajemmin katsottuna Bemiksen käynnistyvä yt on toiseksi pahin, mitä kemianteollisuudessa on puoleentoista vuoteen nähty. Pahempi on vain salolaisen Hella Lighting Finlandin vuoden takainen yt, jonka seurauksena menettään n. 130 teamilaista työpaikkaa. TL